Choklad- och jordgubbstårta

AYURVEDAKOKBOK.SE

ayurvedisk inspiration i ett svenskt kök

 

god och lättlagad

Choklad- & jordgubbstårta

Somrig tårta till sommarens fester, eller året om garnerad med säsongens bär/frukter.

Ca 8-10 bitar

 

Tårtbotten:

2 msk vatten

70 g mörk choklad

150 g mandelspån

1-2 tsk florsocker

40 g mjukt smör

 

Garnering:

3 dl ekologisk vispgrädde eller vispad havregrädde

1 l jordgubbar eller säsongens bär

hackade nötter

 

Klä en pajform med plastfolie eller bakplåtspapper.

Koka upp vattnet och rör sen ner chokladen och blanda tills chokladen smälter.

Mixa mandelspånen i en matberedare till det blir som mjöl.

Tillsätt florsocker och smöret.

Rör sist i chokladen.

Fördela mandelröran i botten på pajformen.

Låt stelna i 1 timme i frysen.

Ta ut tårtan och garnera med vispad grädde, bär och nötter.

 

 

Förslag på justering efter kroppstyp

Med söta jordgubbar på tårtan passar tårtan bra för både Vata och Pitta.

Om jordgubbarna är lite mer åt det syrliga hållet kan Pitta-personer (eller person med pitta-överskott – mycket hetta i kroppen) istället välja andra söta bär (surt höjer Pitta) och byta ut nöt-garneringen mot kokos, solrosfrön eller pumpafrön.

Kapha-personer (eller person med kapha-överskott) kan ta en lite mindre portion bara.

 

Kom ihåg att det du äter nån gång i bland har inte så stor betydelse. Det är det du äter varje dag som spelar roll.

 

Låt er väl smaka ♥

KONTAKT

E-post: anette@ayurvedakokbok.se

 

ANETTES HÄLSOKÄLLA

anetteshalsokalla.se

© Anettes Hälsokälla i Kristinehamn AB

FACEBOOK & INSTAGRAM

@anetteshalsokalla

#anetteshalsokalla