Kladdkakor

AYURVEDAKOKBOK.SE

ayurvedisk inspiration i ett svenskt kök

Kladdkakor

 

För länge sen fick jag ett recept på en riktigt god kladdkaka. Jag har experimenterat och gjort om receptet till ett nyttigare och mer för kroppen lättsmält alternativ, som dessutom är fantastiskt god.

 

Ursprungsrecept på kladdkaka

 

Ingredienser:

100 gram smör

2 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1/2 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

 

  • Smält smör i en kastrull på spisen och ställ det åt sidan.
  • Ta fram en bunke och i den vispa ägg och socker så att det blir fluffigt.
  • Blanda sen ner mjöl, kakao och vaniljsocker i äggsmeten.
  • Tillsätt det smälta smöret. Vispa till en kletig smet.
  • Häll smeten i en form med avtagbara kanter (jag brukar inte smöra eller bröa formen).
  • Ställ in i ugnen i 22-25 minuter.

 

 

Anettes kladdkaka

 

Ingredienser:

50 g ghi (renat smör)

3 msk kokosolja*

2 ägg

1 dl Sharkara (ayurvediskt rörsocker)

1 dl kokosmjöl* (eller 1 dl mandelmjöl)

1/2 dl kakao

1/2 tsk vaniljsocker

 

  • Sätt ugnen på 175 grader.

 

  • Smält ghi* i en kastrull på låg värme på spisen och ställ det åt sidan. Akta så det inte blir brunt.
  • Ta fram en skål och vispa ihop ägg och socker så att det blir fluffigt.
  • Blanda sen ner mjöl, kakao och vaniljsocker i äggsmeten.
  • Tillsätt smält ghi.
  • Smält 3 rejäla matskedar kokosolja* i kastrullens eftervärme.

Vispa till en kletig smet.

  • Häll smeten i en form med avtagbara kanter (jag brukar inte smöra eller bröa formen).
  • Ställ in i ugnen i 20 minuter.

 

*

Ghi – renat smör som är lättare för kroppen att smälta än vanligt smör, dessutom rikt på a-, d- och e-vitamin. Se recept här på sidan.

Finns att köpa i den fysiska butiken hos Anettes Hälsokälla i Kristinehamn.

 

Sharkara – ett ayurvediskt rörsocker som, till skillnad mot vanligt socker, inte gör kroppen sur. Kroppens naturliga ph-värde behålls.

Finns att köpa i hos Anettes Hälsokälla i Kristinehamn.

 

Kokosolja – är idealisk för matlagning, stekning och bakning. Den är rik på mellanlånga fettsyror, särskilt den viktiga laurinsyran och kaprylsyran. Den innehåller dessutom vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen. Kokosoljan finns att köpa i min e-butik http://anetteshalsokalla.vitamera.se.

 

Kokosmjöl – ett ekologiskt, glutenfritt och fiberrikt alternativ till det glutenfyllda vetemjölet. Kan ersättas av annat valfritt glutenfritt mjöl.

 

 

KONTAKT

E-post: anette@ayurvedakokbok.se

 

ANETTES HÄLSOKÄLLA

anetteshalsokalla.se

© Anettes Hälsokälla i Kristinehamn AB

FACEBOOK & INSTAGRAM

@anetteshalsokalla

#anetteshalsokalla