Saffransmuffins

AYURVEDAKOKBOK.SE

ayurvedisk inspiration i ett svenskt kök

Saffransmuffins med mandelmassa

 

Saffransbullar som är både sockerfria, glutenfria och laktosfria, dessutom är de är mycket saftiga och försvinnande goda.

Bovetemjöl är gjort på fröet från bovete, som inte är ett sädesslag utan tillhör örtsläktet. Mjölet är naturligt glutenfritt.

 

Ingredienser till ca 20 muffins

 

2 dl mandelmjöl

1 dl bovetemjöl

1/2 dl psylliumfröskal

2 tsk bakpulver

2,5 dl mandelmjölk eller havremjölk

4 msk kokosolja

4-5 msk honung

2 pkt (1 g) saffran

2 ägg

2 dl russin

 

Till mandelmassan:

2 dl mandelmjöl

5 msk honung

 

Dekorera med flagad mandel.

 

 

Gör så här:

Börja med att göra mandelmassan.

Rör ihop mandelmjölet med honungen till en mandelmassa-liknande smet.

Låt stå och vila en stund.

 

Blanda alla de torra ingredienserna ( mandelmjöl, bovetemjöl, psylliumfröskal och bakpulver) i en bunke. Rör om ordentligt.

Knäck äggen i mjölblandningen och blanda väl.

Värm mjölken i en kastrull på spisen på medelvärme samtidigt med kokosoljan, honungen och saffranet.

Låt inte blandningen bli varmare än 40 grader.

Blanda väl och se till att honung och saffran löses upp ordentligt.

Häll vätskan i mjölblandningen och blanda ihop till en jämn smet.

Rör ner russinen i smeten.

 

Forma 20 små bollar av mandelmassan och lägg dem i muffinsformar.

Klicka sedan på en dryg matsked smet i varje form

Dekorera med lite flagad mandel.

 

Grädda i mitten av ugn i 200 grader ca 15 minuter.

 

Förslag till justeringar efter din kroppstyp/obalans

Som alla sötsaker bör de ätas med måtta.

Vata: passar bra för Vata eftersom de är både söta och saftiga.

Pitta: behöver tänka på att honung i stor mängd ökar Pitta (stor mängd=för många muffins).

Kapha: sött ökar Kapha, så det kanske kan räcka med en muffins.

 

 

 

 

KONTAKT

E-post: anette@ayurvedakokbok.se

 

ANETTES HÄLSOKÄLLA

anetteshalsokalla.se

© Anettes Hälsokälla i Kristinehamn AB

FACEBOOK & INSTAGRAM

@anetteshalsokalla

#anetteshalsokalla