Vata-balanserande gröt

AYURVEDAKOKBOK.SE

ayurvedisk inspiration i ett svenskt kök

 

Vata-balanserande gröt

Vata-balanserande gröt

En värmande god gröt som balanserar Vata.

 

10 mandlar

1-2 dadlar

1 1/5 dl havregryn

1-2 msk solrosfrön

1 msk sesamfrön

2 1/2 dl vatten

1/2 tsk malen ingefära

1/2 tsk malen kanel

1 nypa salt

1 tsk kokosolja

ca 12 tunna skivor äpple

 

Till servering:

rismjölk eller mandelmjölk

färska bär t.ex. hallon, blåbär, jordgubbar

 

Hacka mandlar och dadlar.

Lägg havregryn, solrosfrön, sesamfrön, mandlar och dadlar i en kastrull.

Häll på vattnet och koka upp.

Tillsätt kryddor och salt och låt koka i ca 5 minuter under omrörning.

Tillsätt kokosoljan och rör om.

Skiva äpplet tunt och lägg skivorna på gröten i kastrullen.

Sätt på locket och låt sjuda i ytterligare 3-4 minuter.

Servera gröten med uppvärmd ris- eller mandelmjölk och bär.

 

Receptet kommer från Janesh Vayidas bok ”Maten är min medicin”.

När jag gör gröten gör jag lite annorlunda:

Jag river ner ett äpple i stället för att skiva det, det blir då lättare att få det ordentligt mjukt.

När jag har lagt upp gröten i en skål, häller jag i mjölken i kastrullen och värmer lätt på den.

Sen är det bara att njuta av en nyttig, närande och god frukost.

 

KONTAKT

E-post: anette@ayurvedakokbok.se

 

ANETTES HÄLSOKÄLLA

anetteshalsokalla.se

© Anettes Hälsokälla i Kristinehamn AB

FACEBOOK & INSTAGRAM

@anetteshalsokalla

#anetteshalsokalla