Ghi - renat smör

AYURVEDAKOKBOK.SE

ayurvedisk inspiration i ett svenskt kök

överst till vänster: skum

överst till höger: bottensats

nederst: färdigt ghi

Ghi underlättar näringsupptaget och förbättrar tarmfunktionen.

Ghi – renat smör

 

Ghi är smör som har renats för att bli mera lättsmält för kroppen.

Ghi kan användas på smörgåsen och i matlagning, precis som smör. Ska du baka är smör bättre.

Ghi verkar renande på den mat den blandas med och underlättar näringsupptaget och förbättrar tarmfunktionen, samt lösgör ama (slaggprodukter) ur kroppen. Både Vata och Pitta balanseras av ghi. Kapha kan också använda ghi men i mindre mängd (ghi är bättre än oljor och margarin).

 

Tack vare att det svårsmälta proteinet kasein tas bort i reningsprocessen är ghi lättsmält och dessutom rikt på A, D och E-vitamin.

 

Gör ditt eget ghi så här:

  • Smält 1/2 kg normalsaltat eller osaltat smör i en tjockbottnad, rymlig kastrull, utan lock på svagaste värme.
  • Låt det sjuda i 1/2 – 1 timme. Osaltat smör blir färdigt snabbare än normalsaltat. Normalsaltat tar ca 1 timme innan det är klart.
  • Om du låter smöret stå på för länge kan bottensatsen börja bli gulbrun och allt fastare, det är ok, men vidbränd, brun ghi är däremot oanvändbar.
  • Ett vitt skum kommer att bildas och vita fällningar flyter successivt upp till ytan.
  • När inte mer vitt kommer upp är det klart och du kan ta av kastrullen från plattan.
  • Ta bort det vita skummet från ytan.
  • Sila gärna genom finmaskig silduk för att få bort det du inte kunde skumma bort.
  • Ju renare ghi desto bättre. Jag brukar använda nylonfilter.
  • Den vassleliknande bottensats som bildas i kastrullen ska du inte ta med!
  • När det svalnat av lite häller du det renade smöret försiktigt på en eller flera glasburkar med lock.

 

Ghi kan förvaras i rumstemperatur, eftersom den nu blivit så ren. Gör du mycket åt gången kan du ha en burk framme i rumstemperatur och en i kylskåpet, så gör jag. Den jag använder står framme eller i skafferiet och när den är slut tar jag fram den som stått i kylskåpet.

 

 

Användningsområden för ghi

Mat

Använd 2 tsk ghi/måltid exempelvis på det färdigkokta riset, över grönsakerna, i bulgur, på smörgås.

För att minska att det ”stänker och sprätter” om du steker i olivolja – blanda med lite ghi.

 

Hudvård

Om du bränt dig, smörj direkt med ghi.

Ghi är bra att smörja in på en torr eller irriterad hud – bebisrumpor, psoriasis, eksem, utslag mm – det lugnar nästan direkt.

Om du bränt dig (brännässla….), smörj ghi på huden.

Torra slemhinnor kan smörjas med ghi, vare sig det är i ögonen eller i underlivet.

Är du trött/torr i ögonen kan du på kvällen smörja lite ghi i ögonvrån och på ögonlocken.

Smörj lite ghi i näsan om du är förkyld, täppt i näsan eller torr i näsan.

Bebisar och små barn som är förkylda kan du smörja lite ghi på ovansidan av näsan i stället, för att få täpptheten att lättare släppa.

Har du en gång gjort ghi och ser vad det är du separerar bort, kommer du välja ghi i fortsättningen.

 

Lycka till!

KONTAKT

E-post: anette@ayurvedakokbok.se

 

ANETTES HÄLSOKÄLLA

anetteshalsokalla.se

© Anettes Hälsokälla i Kristinehamn AB

FACEBOOK & INSTAGRAM

@anetteshalsokalla

#anetteshalsokalla