Kikärtsbiffar med limesås

AYURVEDAKOKBOK.SE

ayurvedisk inspiration i ett svenskt kök

En vegetarisk rätt där smakerna gifter sig i munnen på ett gudomligt sätt.

Kikärtsbiffar med limesås och ugnsrostade rotsaker

 

En lättlagad lunch med härliga smaker. Räcker till ca 4 portioner.

Tar ca 30 minuter att tillaga.

 

Ingredienser till ugnsrotsakerna

ca 15 potatisar i normal storlek

2 morötter

1-2 palsternackor

1-2 vitlöksklyftor, hackade

salt

nymalen svart- eller långpeppar

timjan färsk eller torkad

ca 1-2 msk solrosolja

 

Ingredienser till biffarna

1 burk kikärtor (Kung Markatta)

1 ägg

1 dl mandelmjöl

1 stor klyfta vitlök

rivet skal från 1 stor eko citron

0,5 tsk chilipulver

salt

nymalen svartpeppar eller långpeppar

1 knippe hackad gräslök

0,5 tsk solrosolja

solrosolja att steka i

 

Ingredienser till limesåsen

2 dl naturell yoghurt tex turkisk yoghurt

saften från 1 pressad lime

1 pressad vitlöksklyfta

salt

nymalen svartpeppar eller långpeppar

 

 

Gör så här

Sätt på ugnen på ca 190 grader (varmluftsugn) eller 200 grader (vanlig ugn).

Skala och klyfta potatisen, skala och slanta ner morötter och palsernacka.

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och lägg sen på rotsakerna.

Krydda och häll på oljan.

Blanda om och ställ in i ugnen i ca 25 minuter.

 

Varma/tillagade grönsaker i rätten är bättre för matsmältningen än en sallad vid sidan om.

 

Mixa ihop alla ingredienserna till kikärtsbiffarna i en mixer.

Smaka av med salt och peppar och låt smeten vila i 10 minuter.

Under tiden kan du göra limesåsen.

 

Blanda ihop alla ingredienser till limesåsen och smaka av med salt och peppar.

 

Nu är det dags att forma biffarna och steka dem i rikligt med olja. Se till att oljan är riktigt varm när du lägger i biffarna. Vänd biffarna och stek på andra sidan också.

 

 

Förslag till justeringar efter din kroppstyp

Vata: Eftersom kikärtorna är tillagade med olja så passar rätten bra för vata. Vata kan även byta ut yoghurten mot crème fraiche. Behöver lite mindre av babyspenaten.

 

Pitta: Ta lite mindre mängd av salt och chilipulver och en mindre portion av limesåsen.

 

Kapha: Ta mindre mängd av olja på potatisen och var sparsam med salt och limesås.

 

Vintertid mår alla kroppstyperna bra av varm och väl tillagad mat.

 

KONTAKT

E-post: anette@ayurvedakokbok.se

 

ANETTES HÄLSOKÄLLA

anetteshalsokalla.se

© Anettes Hälsokälla i Kristinehamn AB

FACEBOOK & INSTAGRAM

@anetteshalsokalla

#anetteshalsokalla