Linssoppa med sötpotatis

AYURVEDAKOKBOK.SE

ayurvedisk inspiration i ett svenskt kök

 

värmande soppa

Linssoppa med sötpotatis

4 portioner - tid: 30 min

 

3 dl torkade linser - gula eller röda

1 stor scharlottenlök

1 stor sötpotatis (ca 300 g)

1 tomat

2-3 msk ghee till stekning

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk röd currypasta på burk

ca 1 liter kokande vatten

1 burk (400 g) kokosmjölk

salt

75 g babyspenat

1/2 kruka färsk koriander

 

Till servering: rostat bröd, yoghurt

 

Gör så här

  • Koka linserna enligt anvisning på förpackningen och låt dem rinna av i ett durkslag.
  • Skala och hacka löken.
  • Skala och skär sötpotatisen i småbitar.
  • Klyfta tomaten.
  • Fräs löken i ghee, tillsätt potatisen och fräs ca 1 minut.
  • Tillsätt tomat, smulad buljongtärning och currypasta och fräs ytterligare 1 minut.
  • Blanda i 5 dl av vattnet och koka i 10 minuter.
  • Blanda sen i linser och kokosmjölk.
  • Späd soppan med vatten till önskad konsistens.
  • Smaka av med salt och ev. mera currypasta.
  • Koka soppan ca 5 minuter.
  • Blanda i grovhackad spenat och låt koka 1 minut.
  • Toppa med koriander.
  • Servera med rostat bröd och yoghurt.

 

Förslag på justering efter kroppstyp (dosha) eller obalans

En värmande och god soppa som passar både Vata och Kapha bra.

Vata kan använda lite mindre mängd av löken.

Pitta kan minska mängden sambal oelek och ketchup till hälften.

Kapha kan undvika tillbehören eller i alla fall ta dem i mindre mängd.

KONTAKT

E-post: anette@ayurvedakokbok.se

 

ANETTES HÄLSOKÄLLA

anetteshalsokalla.se

© Anettes Hälsokälla i Kristinehamn AB

FACEBOOK & INSTAGRAM

@anetteshalsokalla

#anetteshalsokalla