Nyponsoppa

AYURVEDAKOKBOK.SE

ayurvedisk inspiration i ett svenskt kök

 

nyttiga nypon

Nyponsoppa

 

6 dl kallt vatten

0,5 dl nyponskalmjöl

1 msk potatismjöl

2-3 msk Sharkara* (ayurvediskt rörsocker) eller ekologiskt rårörsocker

 

Lägg ner de torra ingredienserna i en kastrull.

Tillsätt 1 dl vatten och vispa ihop till en slät smet. Tillsätt resten av vattnet och vispa ihop. Låt sjuda upp.

Klart att serveras.

 

* Sharkara finns att köpa hos Anettes Hälsokälla i Kristinehamn.

 

 

Nyponsoppa är speciellt bra för Vata och Pitta, men även för Kapha vid vissa tillfällen, då med lite mindre socker.

 

Lite fakta om nypon:

  • Nypon är mycket rika på både c-vitamin och magnesium och innehåller även karoten, källan till A-vitamin.
  • Nypon anses vara en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.
  • Nypon innehåller även GOPO, galactolipid, som har antiinflammatorisk verkan och skyddar våra celler mot angrepp.
  • Nypon har i flera studier visat sig vara effektivt mot ledvärk som tex artros.
  • Nypon stärker immunförsvaret och hjälper till att behålla våra celler unga.
  • Nypon innehåller även mycket folsyra, som är särskilt bra för kvinnor som planerar att bli gravida.
  • Nypon innehåller flera viktiga antioxidanter, som lindrar hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Dessutom kan nyponet lindra vid luftrörskatarr.

KONTAKT

E-post: anette@ayurvedakokbok.se

 

ANETTES HÄLSOKÄLLA

anetteshalsokalla.se

© Anettes Hälsokälla i Kristinehamn AB

FACEBOOK & INSTAGRAM

@anetteshalsokalla

#anetteshalsokalla