Söderhavsgryta

AYURVEDAKOKBOK.SE

ayurvedisk inspiration i ett svenskt kök

 

Värmande gryta

Söderhavsgryta

En kryddstark gryta som räcker till ca 4 pers.

Grytan kan göras vegetarisk eller med kyckling.

 

400 g tofu/quorn eller kyckling

2 msk solrosolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

4 små scharlottenlökar

3 dl kokosmjölk

1 tsk sambal oelek

2 msk rårörsocker

2 msk ketchup

2 msk soja

1 tsk mald ingefära

1 krm muskot

4 msk lime/citron

1 påse babyspenat

 

 

Förslag på tillbehör

ananas i bitar

kokosflingor

cashewnötter

skivad banan

 

Gör så här:

Skala och riv löken.

Skär tofun/kycklingen i kuber och bryn sen i oljan på medelvärme.

Salta och peppra.

Tillsätt löken och låt fräsa ytterligare någon minut.

Häll i resten av ingredienserna och låt sjuda i 5-10 minuter.

Servera med basmatiris och tillbehör.

 

Ursprungsreceptet kommer från boken Evas frestelser.

 

Frukt ska inte ätas tillsammans med mat egentligen, för att undvika problem med matsmältningen. Frukt och tillagad mat behöver olika lång tid i magen för att smältas, så för att underlätta din matsmältning kan du blanda ner tillbehören i grytan så blir frukten lättare att smälta (om du väljer tex ananas och banan).

 

 

Förslag på justering efter kroppstyp (dosha) eller obalans

En kryddig gryta som passar både Vata och Kapha bra.

Vata kan använda lite mindre mängd av löken.

Pitta kan minska mängden sambal oelek och ketchup till hälften.

Kapha kan undvika tillbehören eller i alla fall ta dem i mindre mängd.

KONTAKT

E-post: anette@ayurvedakokbok.se

 

ANETTES HÄLSOKÄLLA

anetteshalsokalla.se

© Anettes Hälsokälla i Kristinehamn AB

FACEBOOK & INSTAGRAM

@anetteshalsokalla

#anetteshalsokalla