Vegetarisk lasagne

AYURVEDAKOKBOK.SE

ayurvedisk inspiration i ett svenskt kök

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

Vegetarisk lasagne

Den här lasagnen är en av de godaste vegetariska lasagnerna jag har ätit.

Hoppas du också gillar den 🙂

 

Ingredienser 4 portioner:

Olivolja, till pensling

2 auberginer, skivade

2 msk smör/ghi

1 vitlöksklyfta, finhackad

4 squash, skivade

1 msk färsk slätbladig persilja, finhackad

1 msk färsk mejram, finhackad

ca 200 g riven ost, gärna getost eller mozzarella

6 dl passerade tomater

lasagneplattor, förkokta

salt och peppar

béchamelsås (se ingredienser nedan)

nyriven parmesanost

 

 

Béchamelsås:

Blanda 1 dl grädde, 2 dl vatten, 1 lagerblad, 6 pepparkorn, 1 skiva gul lök och 1 krm muskot i en kastrull.

Värm så att det nästan börjar koka. Ta av från plattan och låt dra i 10 minuter. Sila sedan bort kryddorna från vätskan (spara vätskan).

Smält 2 msk smör i en annan kastrull, strö över 3 msk dinkelmjöl och fräs på svag värme under omrörning tills redningen har blivit tjock och slät.

Rör ner vätskan i redningen och koka upp såsen under omrörning tills den blivit tjock och slät. Salta och peppra efter behag.

 

 

Tillagning

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Gör béchamelsåsen.
  • Pensla en grillpanna med olivolja och hetta upp tills den ryker.
  • Grilla auberginskivorna på medelhög värme tills de är gyllenbruna på båda sidor (ca 8 min).
  • Smält smör i en stekpanna och fräs vitlök, squash, persilja, mejram tills squashen är gyllengul (ca 5 min). Rör om ofta, så det inte bränner fast.

Låt squashen rinna av på hushållspapper.

  • Varva aubergine, squash, riven ost, tomater och lasagneplattor.
  • Häll över béchamelsåsen och se till att den täcker plattorna.
  • Strö över riven parmesan och grädda lasagnen i ugnen i 30-40 min eller tills den är gyllenbrun.
  • Servera genast.

 

Smaklig måltid!

 

Mina förslag till justeringar efter din kroppstyp/ev. obalans

Vata: Vata kan ta mera grädde och mindre vatten i gräddblandningen till bechamelsåsen.

Pitta: för att inte höja Pittas hetta ytterligare, ta lite mindre mängd av de passerade tomaterna.

Kapha: Kapha kan öka mängden vatten och minska mängden grädde i gräddblandningen till bechamelsåsen. Ta bara lite ost på lasagnen och krydda lite extra med pepparn.

 

Kom ihåg att det är det du gör varje dag som räknas. Det du gör/äter någon gång ibland har inte så stor betydelse.

 

KONTAKT

E-post: anette@ayurvedakokbok.se

 

ANETTES HÄLSOKÄLLA

anetteshalsokalla.se

© Anettes Hälsokälla i Kristinehamn AB

FACEBOOK & INSTAGRAM

@anetteshalsokalla

#anetteshalsokalla